Förorenad mark oroar granne

- Vi överväger att sälja vårt drömhus om det visar sig att vår tomt är förorenad av det giftiga ämnet kisaska. Det säger Malin Tydén Kärrman som bor med sin familj bara ett par hundra meter från den förorenade marken på det gamla industriområdet i Rydöbruk.

Länsstyrelsen och miljöenheten i Hylte kommun har konstaterat att marken på industriområdet är förorenad av kisaska, och Malin Tydén Kärrman är orolig.

– Vi är bekymrade. Eftersom prover inte är tagna just där vi bor så vet vi ju inte hur det ser ut. Vi vet hur set ser ut runt omkring men inte hur vår tomt ser ut, och det är ju mest där vi är, säger hon.

Fläckar av lilaröd kisaska
I gräset alldeles intill industrilokalerna i Rydöbruk finns helt synliga jordliknande fläckar av lilaröd kisaska. Kisaska är giftigt och innehåller flera tungmetaller som arsenik, bly, koppar och zink. Människor bör undvika kontakt med det giftiga ämnet.

– Det är klart att det inte är bra att det ligger där. Men vi får undersöka vidare och se vilka kvantiteter det rör sig om, säger Lotta Schurmann som är miljöinspektör i Hylte kommun.

Länsstyrelsen planerar nu att göra en undersökning av marken för att få reda på hur stor del som är förorenad. Undersökningen kommer också att ge svar på om marken behöver saneras.

Hoppas marken inte är förorenad
Malin Tydén Kärrman tycker att det ska bli skönt när testerna av marken är gjorda. Men hon hoppas att deras tomt inte är förorenad.

– Då får man bestämma hur man ska gå vidare, om vi ska flytta därifrån eller om man kan på något vis göra vid det så vi kan fortsätta att bo kvar där, säger hon.