Finsk tvångslag ska stoppa vårdstrid

I Finland försöker regeringen stoppa en hotande vårdkonflikt med en ny tvångslag. Omkring 12 000 personer inom vården har sagt upp sig. Om tio dagar lämnar de sjukhusen om deras krav på kraftiga lönelyft inte tillgodoses. Då kommer människor att dö, säger statsminister Matti Vanhanen.

– Redan under de första timmarna kan flera människor dö, sa statsminister Matti Vanhanen i Finlands riksdag på torsdagskvällen, när han berättade att regeringen nu har beslutat att lagstiftningsvägen försöka tvinga den vårdpersonal, som krävs för livsuppehållande behandling att stanna kvar.

Men det är bråttom. Den 19 november träder uppsägningarna i kraft, så riksdagen måste stanna kvar över det kommande veckoslutet för att hinna.

Oklart om lagen går igenom riksdagen 
Det är inte säkert att det lyckas ens då, eftersom det här handlar om att inskränka medborgarnas fri- och rättigheter, rättigheten att säga upp sig från sitt arbete.

Då kanske det krävs att lagen stiftas, som om den vore en grundlag, vilket betyder att fem sjättedelar av riksdagsledamöterna måste ställa sig bakom. Det är tveksamt om regeringen klarar att få med sig oppositionen på det här.

De omkring 12 000 sjukvårdarna tänker alltså inte strejka, för då hade de kunnat beordras till så kallat skyddsarbete. Eftersom de istället säger upp sig och då inte längre är anställda, går inte det.

Vårdfacket kräver höga lönelyft
Vårdfacket Tehys krav är minst 24 procents högre lön under de närmaste två och ett halvt åren. Facket anser sig ha stöd för det i löften om lönelyft under vårens valkampanj inför riksdagsvalet.

Det är alltså rent livsuppehållande vård, som regeringen vill säkerställa genom tvångslagen. All annan vård kommer fortfarande att drabbas mycket hårt på många håll, om inte en lösning nås i den här konflikten de närmaste tio dagarna. I kulisserna väntar ytterligare omkring 3 600, som är beredda att säga upp sig.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se