Fortsatta strider i Somalia

I Somalia fortsätter striderna mellan rebeller och etiopisk militär. På nytt har döda soldater under makabra former visats upp på gatorna i huvudstaden Mogadishu.

Återigen har döda etiopiska soldater släpats av civila genom gatorna i Mogadishu. Mer än 100 människor trampade på kropparna, spottade på dem och ropade att ”vi kommer att slåss mot de etiopiska kolonisatörerna och vi ska döda dem”. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Scener som denna har utspelat sig tidigare, senast i mars i år släpades döda soldaters kroppar genom gatorna i Mogadishu efter en offensiv mot rebellfästen då hundratals människor dödades.

Och det påminner också om händelserna 1993 när döda amerikanska soldater slets i stycken av en uppretad folkmobb. Då hade USA ingripit i Somalia i en misslyckad FN-aktion.

Etiopiska trupper stöttar Somalias regering sen i fjol då de hjälpte till att besegra de islamiska domstolarnas förbund.

Protester mot den etiopiska närvaron förekommer i stort sett dagligen och striderna mellan rebeller och etiopisk militär har trappats upp under de senaste månaderna.

Konflikten tvingar civila på flykt. Enligt FN är antalet flyktingar nu 850 000 och 1,5 miljoner somalier är i behov av nödhjälp. FN och andra humanitära organisationer har larmat om, att det är svårt att nå fram med hjälpen.

Margareta Svensson Johannesburg