Burma-sändebud fick positiva tecken

FN:s sändebud till Burma, Ibrahim Gambari, hade hoppfulla nyheter med sig från sitt senaste besök hos militärjuntan.

Den burmesiska oppositionsledaren Aun San Suu Kyi hade skickat med FN:s sändebud ett skriftligt uttalande, där hon nu meddelar, att hon är beredd att ”samarbeta med militärjuntan för att åstadkomma nationell försoning i Burma”.
Kort därefter meddelande den burmesisk statliga televisionen, att hon på fredagen också ska få tillåtelse, att träffa de andra ledarna av sitt parti, något som hon inte har fått göra på tre år.

De båda beskeden tolkades förstås positivt av Ibrahim Gambari, FN-sändebud i Burma, som varit i landet i sex dagar, dock utan att den här gången få träffa juntaledaren Than Shwe.

Gambari menade dock, att han nu har lyckats få till en process, som kan leda till en konstruktiv dialog mellan regimen och opposition i Burma.

Gambari återvänder nu hit till New York för att rapportera till FN:s generalsekreterare och säkerhetsråd om läget. Han har också fått tillåtelse av juntan att besöka Burma ännu en gång, något som troligen sker inom några veckor.

Det var ju för drygt en månad sedan, som diktaturens Burma slog ner fredliga demonstrationer, som startades av landets buddhistiska munkar, regimen erkänner ett tiotal dödade demonstranter, medan människorättorganisationer och oppositionen i landet hävdar, att det rör sig om hundratals.

Daniel Alling, New York