Tandläkare varnar för blekning

Vitare tänder står på allt fler önskelistor, åtminstone om man får tro den ökande efterfrågan på tandblekning hos svenska tandläkare. Men vid den pågående tandläkarstämman varnar nu experter för att bleka sina tänder på egen hand.

– För oss är det ju självklart att man ska vända sig till sin tandläkare så man har någon som ansvarar för behandlingen därför att det ska göras på ett professionellt sätt, säger Catarina Wallman är övertandläkare vid odontologen i Göteborg.

Blekmedel är inte på något sätt ofarligt för tänderna eller vävnaderna runtomkring och för att minimera riskerna och bieffekterna så ska naturligtvis någon inom professionen göra det.

Blekning kan ge isningar
I förhoppning om finare leende försöker många nu fixa det på egen hand. Flera försäljare och firmor marknadsför så kallade quick-fix, gör-det-själv- produkter, som säljs över disk eller på nätet betydligt billigare än en blekningsbehandling på tandläkarmottagningen.

Men man ska inte blunda för biverkningar av blekning, säger övertandläkare Catarina Wallman.

– De vanligaste riskerna är ju att du får isningar i tänderna och det drabbar upp till två tredjedelar av patienterna och det är en viktig information som den som ansvarar för behandlingen ska ge patienten så att den vet att det kan inträffa.

Drömmar om Hollywoodleende 
Då är det lättare att hantera och de ska också ha fått den information som behövs om man drabbas av isningar, nämligen att man kan göra ett temporärt uppehåll i behandlingen

Från att från början ha varit en metod mest för människor med medfödda missfärgningar eller där yttre våld har fått tänder att mörkna är det nu många yngre med perfekta tänder, som ändå drömmer om att ha ett äkta Hollywood-smile, säger professor Bruce Mathis, som har forskat i många år på området i USA. Han tycker inte att unga tänder behöver blekas.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se