Flera minnesstunder efter skottdramat

Runtom i Finland hölls på torsdagen minnesstunder för dem som dog i skottdramat i Tusby. Idag, fredag, fortsätter både sorgen och arbetet med att försöka hjälpa de, som har drabbats.

Drygt hundra personer samlades igår i Paijalakapellet i Tusby, en av fyra minnesstunder här för dem, som dog i skolskjutningarna i samhället Jokela. Fler minnesstunder kommer att hållas på fredagen.

Många valde också att sörja vid skolan. Fortfarande sent på torsdagskvällen var runt hundra personer vid skolområdet och gick längs med grusgången och den långa raden av hundratals ljus, som ringlar sig runt dammen framför skolan.

Kyrka fungerar som kriscentrum
Under torsdagskvällen hölls också en särskild minnesstund för familjer, som har förlorat någon, i Jokelas kyrka, som fungerar som kriscentrum.

Det kommer att hålla öppet dygnet runt till på söndag och många kommer att behöva mer hjälp efter det, säger Anna Cantell-Forsbom, som är ansvarig för krisarbetet där.

– Kanske en del kommer att behöva någon terapi och någon extrahjälp, men för de flesta räcker det nog, skulle jag tro, med att de har tillräckligt med möjligheter att gå igenom allt det här, att vara tillsammans.

”Bra att börja ett vanligt vardagsliv”
– Jag hoppas, att alla de eleverna kan fortsätta i Jokelaskolan sedan och de behöver då mycket stöd. Vi vet det, men det skulle nog vara bra att börja skolan och försöka att börja ett vanligt vardagsliv för det skulle hjälpa mycket.

Efter söndag kommer de drabbade att slussas in den vanliga psykosociala hjälpen. Många kommer att behöva mycket stöd, speciellt eftersom man inte vet, hur många kommer reagera i framtiden.

– Så här i början är det hemskt vanligt att många säger att de inte känner någonting. ”Jag fattar inte vad som har hänt.”

– Det kommer senare och känslorna kanske också kommer senare, men man måste bara vänta och jobba med det, säger Anna Cantell-Forsbom.

Gustav Edman
gustav.edman@sr.se