
Kalifornien stämmer amerikanska staten
Den amerikanska delstaten Kalifornien med dess guvernör Arnold Schwarzenegger i spetsen stämmer den amerikanska staten. Kalifornien vill med det se till att det amerikanska naturvårdsverket ska ge dispens för delstaten att införa hårdare utsläppsregler för bilar. Flera andra delstater väntar på att följa efter Kaliforniens exempel.
För några veckor sedan hyllade de republikanska partikamraterna, Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger och den amerikanska presidenten George Bush, varandra för de gemensamma insatser, som gjordes under de våldsamma bränderna i Kalifornien. Men när det gäller miljöfrågorna, är det inte lika kärvänligt mellan dem.
- Washington har ingen laglig rätt att stå i vägen för oss i den här frågan, sa en bestämd Schwarzenegger på en presskonferens i Sacramento, när han meddelade beslutet om att gå till domstol.
Kalifornien vill skärpa sin miljölag
Frågan handlar om att Kalifornien, tillsammans med ett drygt tiotal andra delstater, vill införa en betydligt hårdare miljölagstiftning, bland annat när det gäller hur mycket växthusgaser, bland annat koldioxid, som bilar får släppa ut.
Kalifornien fattade beslut om den nya lagstiftningen redan 2002, men enligt amerikanska lagar måste man på det här området få tillstånd från det amerikanska naturvårdsverket EPA, och i förlängningen den amerikanska regeringen, för att få införa den. Innan Kalifornien har fått sitt tillstånd, så kan inte de andra delstaterna heller införa de hårdare miljölagarna.
Biltillverkarna emot nya regler
Men trots att Högsta Domstolen har konstaterat, att det inte finns något hinder för regeringen att ge tillståndet, så har inget beslut i frågan kommit från Washington och nu har alltså Kalifornien och Schwarzenegger tröttnat på att vänta. EPA sa dock i en omedelbar kommentar, att man hoppas kunna fatta ett beslut i frågan innan årets slut.
Frågan om de tuffare utsläppsreglerna för bilar är känslig. De amerikanska biltillverkarna motsätter sig de nya reglerna och hävdar, att jobb kommer försvinna, om de införs, och kritikerna menar, att regeringen och president Bush inte vågar stöta sig med den mäktiga bilindustrin.
Daniel Alling New York
daniel.alling@sr.se