Skepsis inför Mellanösternkonferens

Debatten går just nu het i Israel om huruvida den fredskonferens om Mellanöstern som USA kommer att sammankalla senare i år kan lyckas. Medan Ehud Olmert försöker sälja fredsstrategin till allmänheten, finns det en allt mer högljudd opinion mot fred.

62 procent av alla israeler säger att fred med palestinierna bör vara Israels främsta prioritet.

Men få tror att konferensen i Annapolis i USA kommer att vara framgångsrik.

Fredsrörelsen oroad
Och medan ledarsidor och debattörer i den liberala pressen argumenterar för att Israel måste gripa detta tillfälle är fredsrörelsen mycket oroad över stämningarna i landet.

I söndags, när årsdagen av mordet på den förre premiärministern Yitzhak Rabin högtidlighölls, fick många israeler en chock när fotbollssupporters började bua under den tysta minut som skulle hållas för den mördade fredsmäklaren.

Olmert får beröm
Sportkommentatorn tappar nästan fattningen när buropen ljuder över arenan i direktsändning och premiärminister Ehud Olmert fördömde genast provokatörerna och lovade att Israel är redo för de smärtsamma uppoffringar som freden kräver.

Olmert får beröm av kommentatorer som menar att premiärministern nu inlett en ny era där han försöker marknadsföra en fredsöverenskommelse.

Men också bland de israeler som är beredda att kompromissa är uppgivenheten stor. Vi har ingen partner säger de flesta. Palestinierna har inte gjort tillräckligt för att bryta ner terrorinfrastrukturen.

”Hamas bygger regerätt armé
mrakter från Gaza fortsätter att regna ner över Sderot och soldater som återvänt från Gaza vittnar om att Hamas håller på att bygga upp en regelrätt armé, att den fiende israelerna nu möter i Gaza är av en helt annan kaliber än forna tiders beväpnade gäng och miliser.

Den palestinska regeringen i Ramallah svarar:

– Vi har ingen kontroll över Hamas i Gaza, president Abbas kan inte kan hållas ansvarig för Qassamraketerna från Gaza och Israels agerande på Västbanken, med vägspärrar och bosättningar, bidrar inte till att stärka fredsviljan bland palestinier.

Enligt den israeliska fredsrörelsen Peace Nows senaste rapport pågår utbyggnad av 88 bosättningar på Västbanken, i strid mot alla överenskommelser.

Cecilia Uddén, Jerusalem
cecilia.udden@sr.se