Möte idag om räddningstjänstens framtid

Räddningstjänsten i Motala och Vadstena har ekonomiska bekymmer. 300 000 kronor måste sparas in i år och det talas om eventuella uppsägningar, något som räddningstjänsten helst vill undvika.

Idag ska räddningschef Ingmar Unosson träffa ansvarige politikern Conny Ringvide för att diskutera saken.

Räddningschefen Ingmar Unosson i Motala säger att det troligen inte blir frågan om personalminskningar. Det är en lösning bara i yttersta nödfall, säger han till Sveriges Radio Östergötland.

Den ansvariga politikern, moderaten Conny Ringvide som är ordförande i plan- och miljönämnden, som ansvarar för räddningstjänsten, har uttalat sig i samma riktning.

Det finns möjliga alternativ till uppsägningar. Ett är att se över fordonsparken med eventuella leasingbilar. Ett annat alternativ handlar om deltidsbrandkårerna i Vadstena och i Tjällmo.

I Vadstena är man idag en man mer än vad som är normalt i en jämförbar utryckningsstyrka - sex personer mot normalt fem. När det beslutet togs gjordes bedömningen att Vadstenas täta träbebyggelse i centrum var en förhöjd risk.

I Tjällmo visade en riskanalys för några år sedan att det räcker med tre i utryckningsstyrkan - men det politiska beslutet då blev fyra. Här finns alltså två personer att spara in, åtminstone på papperet. Men i deltidssbrandkårer säger man inte gärna upp folk, eftersom det är omvittnat svårt att hitta deltidsbrandmän när det behöver anställas efter pensioneringar.

Istället sprider man ut beredskapen, säger Ingmar Unosson. Idag täffar han Conny Ringvide för att diskutera hur underskottet på 300 000 kronor kan täckas.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se