Återvinningsstationer kameraövervakas

Återvinningsstationerna runt Kalmar kan få kameraövervakning. Det är otaliga inbrott som fått Kalmarsundsregionens renhållare att tröttna och besluta sig för att söka tillstånd till kameraövervakning.

- Det klipper upp stängslet, det klipper upp låset, de går in och plockar i skrotcontainrar, i farligt avfall i elektronikcontainrar, överallt där de tror de kan hitta något att ta med sig, säger Martin Herold chef för Kalmarsundsregionens renhållare.

Det finns tolv återvinningsstationer som Kalmarsundsregionens renhållare sköter om, den senaste invigdes i Melltorp för bara en månad sedan och har redan drabbats av fyra inbrott. Det trots att anläggningarna bevakas av vaktbolag.

Tjuvarna inte bara bryter upp grindar och klipper upp stängsel utan också låsta containrar och utsätter sig för stora faror.

Därför ska renhållningsbolaget nu söka tillstånd för övervakningskameror, trots att bara ansökningarna kostar runt 100 000 kronor och utrustningen mycket mer än så.

Men enligt Martin Herold finns inget alternativ.

- Vi funderade på att sätta upp enbart skyltar att det är kameraövervakat, men det får man inte, säger han. 

Och som det är nu lever man inte upp till kraven om säkerhet, utan att tvingas laga stängsel i stort sett dagligen.

Så trots kostnaderna så ser Martin Herold kameraövervakning som den enda möjliga lösningen så länge som skrottjuvarba härjar. Och det är hushållen som får betala.

- Kostnaden kommer ligga på de privata hushållen genom taxorna, för vi är ju taxefinasierade och vi måste kräva de pengar som det kostar för oss att laga allt detta, säger Martin Herold.