Var fjärde kommunalråd har nyttjat svarta tjänster

Sju kommunalråd av 29 väst säger att de någon gång köpt svarta tjänster. Sveriges Radio Väst har kontaktat samtliga kommunalråd i sändningsområdet.

Bjarne Färjhage, (c) kommunalråd i Lilla Edet är en av de sju som svarar ja: 

- Det var väldigt längesen, då anlitade jag en murare, säger Bjarne Färjhage (c) till SR Radio Väst. 

De andra sex som svarar ja är Roland Karlsson, (fp) i Lysekil som uppger att han betalt för barnpassning och hantverkare utan kvitton. Clas-Åke Sörkvist (c) i Tanum har anlitat en mattläggare, Kurt Svensson (c) i Åmål och Gunnar Lidell (m) i Vänersborg har också betalt för barnpassning för många år sedan.  

Magnus Jacobsson (kd) i Uddevalla säger att han betalt kompisar som har snickrat och tapetserat och Clas-Åke Sörkvist (c) i Tanum har anlitat en mattläggare. Ronnie Brorsson (s) i Strömstad svarar ja, även om han inte kan precisera vad det i så fall handlar om: 

- Kanske, kanske kan det ha varit något väldigt långt tillbaka i tiden, säger Ronnie Brorsson.

Centerpartisen Per Jonsson i Bengtsfors svarar att han inte minns. 21 kommunalråd svarar nej:

- Jag har inte köpt tjänster svart, inte vad jag kan komma ihåg, säger Britt Wall (s) i Sotenäs. 

Men bland nejsvaren finns en glidning mot nja och inte vad jag vet... Just för att detta är en definitionsfråga där det delvis är upp till vars och ens samvete vad man betraktar som ett svartjobb. Flera av kommunalråden är lantbrukare och uppger att de byter tjäsnter med sina grannar.  

Bland dem finns Alf Sifversson, (m) från Munkedal och Martin Carling (c) i Dals Ed.

ÄvenPeter Heie, (c) i Strömstad svarar ja, fast nej:

- Jag har möjligtvis bytt tjänster eller betalat någon kompis någon enstaka gång när jag behövt hjälp. Jag har köpt en flaska whisky till någon som hjälpt mig. Men jag kan inte säga att jag inte har gjort det, det tror jag inte någon kan göra, säger Peter Heie avslutningsvis till SR Radio Väst.
Reporter: Elisabeth Cederblad
Epost: elisabeth.cederblad@sr.se
Telefon: 0522-67 00 58 

Reporter: Thomas Graf
Epost: thomas.graf@sr.se
Telefon: 0522-67 00 52