Livlig diskussion om Teckningsmuseet

Orimlig kostnad eller priset för att sätta Laholm på konstkartan? I höst har diskussionen varit livlig och bitvis frän, om Teckningsmuseet i Laholm.

De nya, specialbyggda lokalerna invigdes högtidligen i våras. Nu är det inte lika uppåt när museet begär en miljon kronor i kommunalt bidrag för nästa år och de följande två åren, för att kunna fortsätta verksamheten.

Kommunstyrelsen moderate ordförande Per Asklund är minst sagt skeptisk till kravet och de som för fram det.

”Vi blev hånade”
– Vi som var motståndare blev inledningsvis hånade för att vi inte fattade vilken storhet det här var. Nu har det visat sig att intresset inte varit så stort så att de har kunnat bära kostnaderna, säger han.

Hur kommer det då sig att Teckningsmuseet anser sig behöva så mycket som en miljon kronor i kommunalt bidrag? Var man hade gjort kalkylen för dålig?

10 000 besök
– Trots att vi håller kalkylen med 10 000 besök det första året så får vi inte in mer än 600 000 kronor i rena besökssiffror. Då krävs det sponsorer och andra frivilliga insatser för att det ska gå runt. Hittar vi inte någon som är beredd att hjälpa oss med pengar så kommer vi inte att kunna driva det här professionellt, säger Jan Gustavsson som är ordförande i stiftelsen som driver museet.

I förslaget till budget för Laholms kommun får Teckningsmuseet den begärda miljonen nästa år. Hur det blir sen är en öppen fråga.