Kommunerna vet inte hur mycket etanol de tankar

Flera av länets kommuner vet inte hur mycket etanol de tankar i sina miljöbilar.

Som vi berättade tidigare i veckan är bara en liten del av det Växjö kommun tankar förnybart bränsle.

Men å andra sidan är Växjö tillsammans med Älmhult de enda av länets kommuner som gjort en sån sammanställning:

Nej, det är inte lätt att få svar på hur många miljöbilar våra kommuner äger och hur mycket bensin respektive etanol de tankar. Det visar Sveriges Radio Kronobergs rundringning.

De enda kommunerna där det gick att få ett svar direkt, var Lessebo och Uppvidinge, för där finns inga miljöbilar alls.

I Ljungby tog det flera timmar att få reda på att det finns en enda miljöbil.

I Älmhult finns 19 etanolbilar, de har tankat etanol för 57 000 kronor hittills i år, det är 12 % av deras totala bränslekostnad.

I Markaryd går åsikterna isär mellan kollegorna om huruvida de har miljöbilar eller inte. Men efter flera samtal står det klart att kommunen inte har några bilar som går på etanol, däremot har de bilar som släpper ut mindre koldioxid än vanliga bilar och en del som går på syntetisk diesel.

I Alvesta säger Marita Lorentzon, som ansvarar för bilpoolen, att det inte går att få ut några siffror på hur många liter etanol de tankat till exempel under 2006. Kommunchefen Eric Rydén däremot säger att de 19 miljöbilarna till 98 % tankas med etanol. Men efter att han tittat efter mer noggrant kommer han fram till att det inte är sant, utan att det finns 25 bilar och att de tankas till 80 % med etanol.

- Det här får jag fram av den statistik vi använder oss av, säger Erik Rydén.

I Tingsryd är 26 av totalt 57 bilar miljöbilar och kan tankas med etanol. Vi får veta att 44 % av det som tankades under oktober månad i år var etanol, däremot går det inte att få ut uppgifter om hur många liter etanol som tankats under en lite längre period, till exempel hittills i år.

- Det går att få fram, men det tar lång tid, säger kommunchefen Ann-Kristin Vösu.