Stormigt möte i Husby efter flyttbesked

Det var många upprörda känslor när Svenska bostäder på torsdagen höll ett informationsmöte i Husby i västra Stockholm om renoveringarna i det så kallade Järvalyftet.

Många protesterade mot den korta tidsplan som fastighetsbolaget satt upp för ombyggnationerna och mot de höga hyreshöjningar som väntas.

76-åriga Gunnel Örnestad var en av dom som var med på mötet. Hon har bott i sin lägenhet i Husby i 34 år:
- I förra veckan fick jag ett brev från Svenska Bostäder och där stod det att de skulle bygga om huset och att jag måste flytta. Jag blev helt skakis i hela kroppen.

Ett hundratal husbybor hade igårkväll kommit till mötet som Svenska bostäder annordnat där bostadsbolaget berättade om planerna om att tre hus ska byggas om. Det var förra veckan som ett brev kom till ett 90 -tal hyresgäster där det stod att de i början av nästa år kommer att tvingas flytta från sina lägenheter och under byggtiden bo andra lägenheter. Många tycker att det var att gå lite väl fort fram.

Många var också oroliga för att renobveringen skulle medföra högre hyror. Och enligt Svenska bostäder kommer också hyrorna stiga efter renoveringen. Uppskattningsvis kommer en tvåa i området stiga från idag runt 4000 kronor i månaden till cirka 7.500 kronor i månaden.

Flera på mötet ville att man skulle rösta om de ska tvingas flytta ut, än vet de inte vart de ska flyttas.
Många hyresgäster lämnade mötet och sa att dom inte kommer ha råd att flytta tillbaks. 

Per Ollas är Svenska bostäders projektledare för ombyggnaden:
- Det är jätteviktigt att påpeka att vi har ett erbjudande till de som flyttar ut att de kommer att erbjudas likvärdiga bostäder.
- För mig låter det som om ni vill byta ut befolkningen här?
- Det gör det inte för mig, eftersom vi erbjuder lägenheter i närområdet. Dessutom frigörs det mycket lägenheter på grund av stor omsättning på hela Järvafältet.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se