Unga konstnärer gör turnéstopp i Skövde

För unga konstnärer är chanserna små att få presentera sin konst på traditionella arenor som konsthallar och museum.
Därför har föreningen Kulturungdom tagit saken i egna händer och låter tio unga konstnärer turnera i vandringsutställningen ”K-merkt Konst”.
På fredagskvällen är det dags för vernissage på konstmuseet i Skövde.

På torsdagen var det en del förberedelser kvar. Sara Habchi Vogler plockade med 22-årige David Ohlssons förtjusande kusliga små skapelser i sött rosa och glitter:

– Det är små kreationer, skulpturer med lite skrämmande figurer, bland annat ett dockhuvud som är fäst på en spindelkropp. Ändå ser den rätt verklig ut, måste jag säga.

Intill finns ett mischmasch av hopklistrade använda leksaker och loppisfynd har förvandlats till kitschiga små konstverk som lurar ögat. En söt katt balanserar på två gnistrande garnnystan - men har den inte fem svansar? 

Vandringsutställningen ”K-merkt Konst” vill uppmärksamma ung konst som går sina egna vägar och inte följer med strömmen.  Tio konstnärer mellan 20 och 26 år som inte nödvändigtvis är färdigutbildade konstnärer med yrkeserfarenhet och långa meritlistor får här möjlighet att visa upp sig på sex etablerade ställen.
För de tio konstnärerna kan den här turnén bli en gyllene chans. 

– Det är väldigt många olika konstformer här. Textil, teckning, foto, film, måleri, grafik, broderi; allt får komma fram här. Och det är också det som är poängen, nämligen att visa bredden i den regionala unga konsten, säger Sara Habchi Vogler.