ETER FREDAG 9 NOVEMBER

Brandfarliga gastuber nära bostadsområde i Visby

Hundratals brandfarliga gastuber står utomhus i närheten av bostadsområdet Söderscentrum i Visby, där järnaffären haft sina gastuber på gården bakom affären. Men strängare tillståndsregler gör att tuberna framöver ska ställas i speciella brandtåliga plåtskåp på gården. Vi åkte till Järnaffären för att tala med ägaren Sune Bergström.

Reporter:
ulrika.uusitalo@sr.se

 

Bostadsrättsförening i Terra Nova styckas upp

Det blir vanligare och vanligare att bostadsrättsföreningar splittras och blir egna hus istället för att kunna göra ränteavdrag på lånen, vilket gör att man får ett billigare boende. Men att stycka upp en bostadsrättsförening kan också innebära att man tvingar folk att flytta från sina lägenheter om man inte är överens i föreningen.
En av bostadsrättsföreningarna som nu håller på att styckas upp är ett område på Terra Nova i Visby, där Jens Werkander är ordförande.

Reporter:
jonas.franzen@sr.se

Framtidens jordbruk diskuterades på Suderbys

Dyrare matpriser att vänta samtidigt som gris och ägg lantbruk går med förlust. Regn, torka, etanolproduktion och nya kinesiska matvanor har dubblerat många råvarupriser.
Förlorare bland lantbrukarna just nu är äggproducenter och grisbönder som idag ligger på minus.

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se

God smak visas i utställning på Länsmuséet

God Smak heter nämligen Länsmuseets nya utställning.
Bertil Bäckström och Angelica Blomhage har letat upp föremål ur museets samlingar, till exempel glas, väskor, prydnadssaker och möbler från 1800-talet fram till i dag. Alla sakerna har samlats in för att de säger något om sin tid.
Och idéen till utställningen föddes när Bertil Bäckström fick syn på en liten vit virkad pudel...

Reporter:
anna.jutehammar@sr.se