Fredag den 9 november

Efter fyra dagar hemma med halsfluss känna det som om jag ser livet med nya ögon. Allt som känns som vanligt - och inte febrigt och ont och ömkligt - är underbart! Så också ett morgonprogram i P4. Sen hjälper det ju med sköna gäster som artisten Ludvig Svartholm med maffigt band, som fyllde hela studio 1. Morgonmagi...

Möjligtvis att den pulsförhöjande effekten det hade att rusa upp för trappan upp till studio 1 inte var nyttig, för min nyss tillfrisknade kropp. Men vilken syn som mötte mig: Ludvig Svartholm, albumaktuell, relaseparty ikväll - han passade på att bjuda in hela Norrbotten för övrigt - och så hans mäktiga band; stråkar och slagverk och klaviatur...8 personer totalt som skapade skön musik från det nya albument: My heart’s eyes..

Kultur i fokus denna fredagmorgon. Förutom ny musik, en intervju med prisbelönt ungdomsförfattare med rötterna i norr: Ann-Helén Laestadius med sin bok SMS från Soppero. Hon tog modigt emot en recension live - inte ofta författare behöver utstå detta. Men jag var mest bara snäll för jag kan ärligt säga att jag genuint tyckte om hennes roman...som imorgon belönas med ett pris på 50.000 kronor för att hon så väl lyckats skildra hur det är att vara ung same idag.

Ny film handlade det också om. Så ny att den inte ens är färdig men är på gång. På filmefestivalen i Luleå, under rubriken ”Work in Progress”visas de 20 första minuterna av Ingela Lekfalks nya dokumentär ”Jenny, Gud och Tystnaden”. Tystnaden gör sig dåligt i radion. Det är möjligt att Gud var med oss, men han var diskret. Däremot berättade Jenny fint om hur hon älskar sitt jobb som präst, och så finns kärlekenttill Gud där förstås - och till hennes fru. Jenny hoppas bland annat att filmen ska minska fördomar som kan finnas kring homosexualitet inom kyrkan.

Till sist...måste nämna tävlingen. Det visade sig helt oväntat bli en släktfejd. Mikael Ruth, på semester i Rosvik från Hudiksvall, fick en första träff med sin tremänning Ylva Smeds från Gammelstad - som visade sig vara omöjlig att slå. Vill du ta del av denna oväntade släktträff så lyssna igen (8.30 - 9).

Sist men inte minst...Jon klarade veckans uppdrag! Han gjorde skön konst av att klättra på väggar...under säker handledning av Sten Ek, sportklättrare från Luleå. Själv fick jag nesligt lämna walk over av hälsoskäl - och göra som alla normala människor, sköta mina utmaningar på fritiden. För pröva på klättring, det ska jag - förr eller senare.

Ha en skön helg! Lena