Burmas oppositionsledare träffar partifolk

Burmas oppositionsledare Aung San Suu Kyi tilläts på fredagen träffa medlemmar av sitt parti för första gången på över tre år. Det väcker en liten gnutta av hopp i Burmas demokratirörelse.

Fredspristagaren och oppositionsledaren Aung San Suu Kyi lämnade, på fredagen sitt hem i Rangoon i en konvoj av officiella fordon. Först skulle hon ha ett möte med den tjänsteman som militärjuntan använder sig av för samtal med henne och sedan skulle hon få träffa medlemmar av sitt parti.

Kontrollerat möte
Det är första gången sedan år 2004 som Aung San Suu Kyi får träffa sina partikamrater. Enligt en talesperson för oppositionspartiet träffade Aung San Suu Kyi de tre andra partiledarna under två timmar i en regeringskontrollerad byggnad.

Efter det två timmar långa mötet med dom tre andra partiledarna sa Aung San Suu Kyi genom en talesperson att hon är optimistisk och att hon tror att det nu är tid för en helande process att starta.

Suu Kyi sa även att hon tror att de styrande myndigheterna är villiga att arbeta för nationell försoning.

I ett uttalande från militärjuntan, som styrt landet i 45 år, hette det att det pågår ”ständiga framsteg mot nationell försoning samt ett korrekt samarbete från FN:s representant”.

Oppositionsledaren Aung San Suu Kyi, som suttit i husarrest i sammalagt 12 av dom senaste 18 åren, tilläts på torsdagen  även träffa FN-sändebudet Ibrahim Gambari.

Det var det andra besöket av FN sändebudet efter det att militärjuntan slog ned de fredliga demonstrationerna för sex veckor sedan.

Om de senaste positiva tecknen är en omsvängning från militärjuntan och verkligen innebär starten på samtal med oppositionen om politiska reformer är förtidigt att säga något om. Men uppenbarligen anser nu både oppositionsledaren Suu Kyi och FNs sändebud Ibrahim Gambari att det finns en process som kan leda till en konstruktiv dialog mellan regimen och oppositionen i Burma.

Niklas Forsberg
niklas.forsberg@sr.se