Småföretag raggar arbetskraft i Jönköping

Många företag har svårt att hitta kvalificerad arbetskraft. En färsk undersökning visar att mer än hälften av småföretagen har problem att få tag på rätt personer. På den stora underleverantörsmässan på Elmia i Jönköping visar idag arbetsgivare upp sig för över 200 elever på så kallade KY-utbildningar

Vid ett antal bord i ena kanten av en av dom stora mässhallarna sitter företagare från olika håll i landet och försöker locka arbetskraft. 230 elever som går kvalificerad yrkesutbildning, sk KY-utbildning, har bjudits in dag till mässan för att både lyssna till framtidssscernarier för svenska verkstadsindustreir och gå runt på mässan, men inte minst för att kunna knyta kontakter med arbetsgivare.

Flera undersökningar har pekat ut brist på kvalificerad arbetskraft som ett problem, inte minst för småföretag, och Malin Fox som läser produktionslogistik i Tranås märker tydligt intresset.

- Det är helt fantastisk för det finns stor framtid för oss som studerar just nu, säger hon.

En av företagarna är Börje Thorstensson med fabriker i både Lidköping och Strömstad där han behöver nyanställa. Han hoppas på dagens date med yrkeseleverna.

- För min del handlar det om att skapa en kontaktyta bland yngre förmågor, säger han.

Reporter Daniel Rundqvist
 daniel.rundqvist@sr.se