Biblioteket - Sex, exil och osäkra zoner

P1 tisdag 13 november kl 14.03 och onsdag 14 november kl 18.15

Stark, svart och stolt - så skulle man kunna beskriva författaren Maryse Condé från Guadeloupe, och hennes litterära teman skulle kunna sammanfattas i sex, exil och osäkra zoner.

Maryse Condé som fyllde 70 tidigare i år hör till den franskspråkiga delen av Karibien och när hon växte upp var Paris metropolen och Frankrike det kulturella hemlandet.

Mot detta gjorde hon revolt, for till Västafrika där hon arbetade i många år och sökte sina rötter.  Men dom fann hon inte där, utan till slut på sin hemö.

Condés författarskap undviker förenklingar - ras, kön och all annan gemenskap eller tillhörighet skärskådas och genomskådas. Det gör henne väldigt uppfriskande.

På svenska finns bara två romaner, den väldiga afrikanska släktkrönikan ”Segou, murar av lera” (1989) och den nyligen översatta ”Färden genom mangroven” (2007) som är typisk karibisk i sitt myller av röster, både levande och döda, som kommer till tals i en nattlig likvaka.

Mia Gerdin träffade Maryse Condé när hon besökte Bokmässan i Göteborg tidigare i höst, och i programmet medverkar också litteraturvetaren Christina Kullberg som är specialist på karibisk litteratur och som dessutom haft Condé som lärare på Columbia University i New York.