Samiska teatern firar 15 år

Idag firar Samiska teatern 15-årsjubileum med ungefär 100 inbjudna gäster. ”Fantastiskt att få fira 15-årsjubileum, säger Lillemor Mauritzdotter Nylén, chef för Samiska teatern.

Samiska teatern bildades formellt den 9 december 1999. Lillemor Mauritzdotter Nylén provanställdes som administrativ ledare i september 2002. Efter provanställningen fick hon förordnade som teaterchef.

– Vi ska fira med att bland annat visa jättemycket snuttar ur våra produktioner, ur det vi har, på en stor filmduk som ska ligga som en fondvägg, berättar Lillemor Mauritzdotter Nylén.

Många gäster
Till jubiléet kommer det totalt 115 personer med all personal inräknat. Gäster blir bland annat Sametinget, företrädare för Kiruna och Storumans kommuner, Beaivvas samiteahter samt Norrbottens och Tornedalsteatern.

Glädjetårar
Samiska teatern har en fast ensemble med tre skådespelare. Teatern har producerat 15 produktioner från 2003 fram till idag, det har varit allt från barnproduktioner och poetiska joijkföreställningar till större produktioner. I dag har teatern nio anställda.

– Jag är jätteglad, och så känns det lite sådär som att man vill gråta glädjetårar, vi har ju jobbat så otroligt mycket under de här fem sista åren, säger Lillemor Mauritzdotter Nylén.

Ann Kristin Simma, SR Sameradion
ann-kristin.simma@sr.se