Fastighetsmäklare - ett yrke i omdaning

Fastighetsmäklare är ett yrke i förvandling. Det pågår en stor generationsväxling just nu, gubbväldet på väg bort och unga kvinnor på väg in. Samtidigt som bostadspriserna stagnerar förekommer överetableringar.

– Det är svårare att rekrytera längre ut på landsbygden. Det är olyckligt så vi närmar oss definitivt en överetablering i storstadsregionerna, säger Claudia Wörmann, på Mäklarsamfundet.

Claudia Wörmann har skrivit en rapport om de nya fastighetsmäklarna och frågat studenter på fastighetsmäklarprogranmmet. Varje år utbildas 700 nya mäklare som går till en bransch som i dag består av 6 000 mäklare.

Storstäderna lockar
Det har inte funnits så mäklare sedan 1980-talet och en förklaring är den ökande handeln med bostadsrätter.

Unga nya mäklare vill jobba i storstäderna för att det är här man gör de stora pengarna tror de. Samtidigt saknas det mäklare i hela 27 kommuner.

För de äldre mäklare som nu är på väg att lägga av var mäklandet ett praktiskt yrke efter det att man kanske tidigare jobbat med annat . Nu är det en tvåårig högskoleutbildning i botten och det kan betyda problem, säger Clauda Wörmann.

– Summa summarum skulle jag vilja säga att det handlar om brist på erfarenhet och inte brist på kunskap. Det här finstilta som mötet med varje människa, i varje enskild affär, är något som du aldrig kan lära dig av en bok.

Inställning avgörande
Även om räntorna går upp och bostadspriserna ner kommer det att finnas jobb till de nya fastighetsmäklarna. Avgörande är rörligheten på bostadsmarknaden.

För många nya kommer mäklarjobbet att vara hårdare än de räknat med. Själva inställningen kan vara avgörande.

– Fel inställning är snabba pengar, jobba storstaden, sus och dus. Det är fel inställning, säger Claudia Wörmann.

Finns det mäklare som har den?

– Det tror jag säkert att det finns, säger Claudia Wörmann.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se