Sisu-nyheter på svenska vecka 45: DO utreder modersmålsundervisning

Ämnen den här veckan:
Kommunernas dåliga information hinder för modersmålsundervisning. DO utreder modersmålsundervisning. Minoritetsspråk på distans. Inget statsstöd för finsk äldrevård.

Kommunernas dåliga information
hinder för modersmålsundervisning

Sveriges kommuner är dåliga på att informera elever som tillhör de nationella minoriteterna om deras rättigheter till modersmålsundervisning och stöd, visar en kartläggning som Sameradion och SR Sisuradio gjort. Även i de kommuner som erbjuder undervisning eller stöd i minoritetsspråken, kan felaktig information hindra nya barn från att få undervisning. Elisabeth Due har samisk bakgrund och frågade efter modersmålsstöd för sin dotter, som är i förskoleåldern. Hon fick från kommunen höra att språket måste vara aktivt i hemmet för att barnet ska få undervisning i det. Villkoret gäller dock bara sverigefinska och jiddish, inte samiska, romani och tornedalsfinska, meänkieli. Nästa höst tas kravet bort också för finska och jiddish.
(SR Sisuradio/ Kaisa Vuonokari)

--

DO utreder modersmålsundervisning

Diskrimineringsombudsmannen DO ska utreda om de svenska kommunernas bristfälliga information om de nationella minoriteternas rättighet till modersmålsundervisning kan betraktas som diskriminering. Heidi Pikkarainen, som ansvarar för DO:s nya minoritetsprojekt, ska till exempel se över på vilken grund skolorna nekar barnen undervisning i modersmålet och hur reglerna då tolkas.
(SR Sisuradio/ Kaisa Vuonokari)

--

Minoritetsspråk på distans

Nu kan man läsa alla Sveriges nationella minoritetsspråk i skolan - på distans. Myndigheten för skolutveckling har tagit fram undervisningsmaterial för finska, meänkieli, jiddish och tre varieteter av romani och undervisningen anordnas av företaget Sofia Distans. Distanskurser i samiska anordnas sedan tidigare av ett annat företag. Nu kan elever med minoritetsbakgrund läsa modersmål på distans också i kommuner som saknar lärarkompetens i ämnet. Distanskurserna i minoritetsspråken säljs och marknadsförs åtminstone till och med nästa år. För att verksamheten ska fortsätta krävs att kurserna har en viss efterfrågan.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark)

--

Inget statsstöd för finsk äldrevård

Regeringen är fortfarande ovillig att stöda åldringsvård på minoritetsspråken ur statens kassa. Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) som besökte Helsingfors i veckan konstaterade dock i en intervju för SR Sisuradio att regeringen anser det vara viktigt att service finns att få till exempel på finska. Reinfeldt tror att Fritt val-kampanjen som regeringen lanserat kommer att öka tjänsterna på bland annat minoritetsspråken. Programmet träder i kraft nästa år.
(SR Sisuradio/Katri Nisula, Helsingfors)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Lue lisää toimintatavoistamme.