Nord Stream backar inte om gasledning

Bolaget Nord Stream vill fortfarande bygga den omtalade naturgasledningen i Östersjön mellan Bornholm och det svenska fastlandet. Det uppger bolagets pressansvarige till P4 Radio Malmöhus.

I december hoppas bolaget kunna skicka in sin ansökan till svenska regeringen. Från början var det tänkt att ledningen skulle gå söder om Bornholm, men eftersom det finns dumpade kemiska vapen där lägger man ledningen norr och väster om ön, och därmed närmare Sverige.

Något som man inte är särskild glad över på den skånska ostkusten.

– Vi kommer att göra allt för att mottsätta oss den dragningen, säger Christer Akej (m), kommunstyrelsens ordförande i Simrishamn.

Christer Akej menar att det naturligaste vore att dra ledningen på land eftersom den vägen är så mycket kortare. Men om gasledningen dras sjövägen så borde man även där välja den kortade sträckningen det vill säga öster om Bornholm.

Tidigare när Christer Akej tagit upp frågan på statlig nivå så har han fått svaret att frågan inte varit aktuell än eftersom det inte fanns någon ansökan. Nu hoppas han att man ska lyssna på Simrishamn och de andra kommunerna på den skånska ostkusten.