Arbetsmiljöverket skär ner ytterligare

Arbetsmiljöverket måste minska sina kostnader, fler anställda få gå och ett femtiotal arbetsmiljöinspektörer runt om i landet kommer att få sluta. Hur många som berörs i distriktet i Umeå är oklart.

Fram till 2009 ska Arbetsmiljöverket minska sina kostnader med 160 miljoner och av de tidigare 25 anställda så kommer det då att vara 15- 16 anställda i distriktet i Umeå det säger Mårten Lindgren biträdande tillsynsdirektör.

Skälet till nedskärningarna är att regeringen sagt att verket måste dra ner på verksamheten till vad den var för tio år sedan, men det ska enligt arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin (m) inte drabba själva tillsynsverksamheten och inspektörerna.

Men det stämmer inte enligt Mårten Lindgren som idag har fått besked av sin generaldirektör att tillsynen ute i distrikten kommer att drabbas.

Sedan tidigare har 225 årsarbetskrafter försvunnit vid Arbetsmiljöverket och i distriktet i Umeå har två personer inom administrationen blivit uppsagda, och kanslichefen Ann-Marie Sund Lundberg som får lämna sitt jobb nästa sommar säger att ytterligare nedskärningar kommer att få konsekvenser. Hon befarar att tiden ute på fältet kommer att minska när inspektörerna måste sköta mer av administrationen.

Distriktet i Umeå ansvarar för tillsynen av arbetsplatser i följande kommuner: Bjurholm, Dorotea, Lycksele, Malå, Nordmaling, Norsjö, Robertsfors, Skellefteå, Sorsele, Storuman, Umeå, Vilhelmina, Vindeln, Vännäs, Åsele.