Linssoppa med vitlöksyoghurt

4 port

Soppa:
1 Gul Lök
1 msk Olja
1 Purjolök
1 Liter Vatten
2 Grönsaksbuljongtärningar eller motsvarande mängd Fond
1 Burk Krossade tomater (400 gr)
4 Potatisar
2 dl Röda Linser
1 msk Färsk eller 1 tsk Torkad Basilika
Vitpeppar
(Salt)

Skala och hacka löken.
Fräs den i oljan tills den blir glansig.
Skiva purjolöken och låt den fräsa med löken ett par minuter.
Häll på vatten, buljongtärningar och tomatkross.
Skala och tärna potatisen och lägg i soppan.
Låt småkoka i ca 10 minuter.
Lägg i linserna och koka i ca 10 minuter till.
Smaka av med basilika, vitpeppar och eventuellt salt.

Servera med en klicka vitlöksyoghurt i varje sopptallrik.

Vitlöksyoghurt:
5 dl Mild Lättyoghurt eller 2 dl Matyoghurt
1-2 rivna/pressade Vitlöksklyftor
1 dl Fint Skuren Gräslök

Låt yoghurten rinna av i kaffefilter i ca 30 minuter.
Om du använder matyoghurt behöver den inte rinna av.
Blanda sedan med pressad vitlök och gräslök.