Rättegång om stöldturné inledd

Fem personer i åldern 15 till 34 år åtalades på fredagen vid Gotlands tingsrätt misstänkta för bland annat stölder ur elva olika butiker runt om på ön.

Av de fem åtalade männen är det fyra som står åtalade för den stöldturné de genomförde mellan den 9 och 11 oktober. De fyra männen, 3 armenier och en ryss, kom till gotland med båten på eftermiddagen den 9 oktober.

Enligt åklagaren gjorde de sin första stöld redan samma kväll för att sedan under två dagar stjäla för ett totalt värde omkring 80 000 kronor innan de greps på morgonen den 11 oktober. Bland stöldgodset fanns rakblad, parfymer, elektronikvaror och kontanter. De tre männen som kommer från armenien förnekar samtliga stölder de åtalas för. Den ryska medborgaren erkänner allt.

Rättegången väntas pågå till och med onsdag. Och det går långsamt eftersom allt måste översättas både till armeniska och till ryska. Åklagaren säger till Radio Gotland att hon kommer att yrka på fängelse för stölderna, men hur lång tid det kan hon inte säga ännu.