Välfärd viktig valfråga i Danmark

Det är bara några få dagar kvar till det danska valet och enligt opinionsundersökningarna ser det ut som om statsminister Anders Fogh Rasmussen kan sitta kvar med sin borgerliga minoritetsregering. Men ett nytt borgerligt mittenparti gör att han inte helt kan luta sig mot främlingsfientliga dansk folkeparti för parlamentariskt stöd.

Sedan 2001 har liberala venstre och de konservativa styrt Danmark, men inte utan att dansk folkepartis ledare Pia Kjaersgaard gett sitt godkännande.

Hon har gått på vatten och styrt Danmark, säger Naser Khader, ledare för det sex månader gamla partiet Ny Alliance. Ett borgerligt mittenparti som bildades enbart för att bryta dansk folkepartis maktställning i folketinget.

Svårt hitta frågor som skiljer partierna
Till skillnad från den svenska valrörelsen är den danska kort och intensiv, men att hitta stora politiska frågor som skiljer partierna åt är svårt. De flesta partierna trängs i fåtöljen i mitten. Jens och Johnny lägger plattor på Rådhusplatsen och för dem finns det bara en viktig fråga.

– Skatten.

De tycker att de jobbar för mycket och får för lite kvar av lönen. Men den fråga som hittills helt dominerat valrörelsen är den för svenskar så välkända ramsan med vård, skola, omsorg. Kasper M Hansen är docent i statsvetenskap vid Köpenhamns Universitet.

Välfärden dominerar valrörelsen
– Det viktigaste har varit välfärd, för väljare, regering och opposition.

I valrörelsen 2001 förlorade socialdemokraterna initiativet i välfärdsfrågorna och nu är alla politiska partier för en stark välfärd och statsminister Anders Fogh Rasmussen framhåller regeringskoalitionen som en garant för välfärden. En fråga som däremot inte diskuteras särskilt mycket i valrörelsen är flyktingpolitiken:

– Många partier är ju eniga i frågan om att det ska vara en hård asylpolitik.

Ny Alliance får stort inflytande
Svaret är alltså enkelt. De flesta partier är överens om en hård flykting politik och då finns det ingen anledning att diskutera saken. Om valet 2005 var ointressant, så blir årets desto intressantare med Naser Khader och hans Ny Alliance.

– Det är ingen tvivel om att Ny Alliance får inflytande på dansk politik. De är med om att flytta dansk politik från dansk folkeparti mot den borgerliga mitten, så det blir spännande att se hur regeringen kommer att se ut efter valet, säger Kasper M Hansen.

Enligt docent Kasper M Hansen kommer Ny Alliance, även om de bara får fyra procent i valet, att få en avgörande betydelse för regeringsbildandet. Det går bra för Danmark, högkonjunktur och låg arbetslöshet och för Jens och Johnny kan Anders Fogh Rasmussen få sitta en period till.

– Han har klarat det. Det är inte så många arbetslösa nu så låt honom ta en period till så får vi se.

Jens Ericson, Köpenhamn
jens.ericson@sr.se