Pensionssparare ska påminnas

Premiepensionsmyndigheten PPM, vill väcka de pensionssparare som inte har gjort något med sina fonder sedan det första valet för sju år sedan.

I dagarna får 600 000 svenskar ett brev hem som ska påminna dem om att det kan vara bra att se över sina fonder igen.  

– För det första är det att vi tycker att det kanske är dags att ge en påminnelse till de här personerna och också om det är så att man vill engagera sig så finns det hjälp att få på vår webbplats, www.ppm.nu.  Men det är också ett test ifrån vår sida för att se om det här är en väg att gå, och kanske få folk att engagera sig lite mer, säger Rune Lindohf på PPM.

Flera miljoner har inte gjort någonting
Totalt är det 2,4 miljoner svenskar som visserligen valde då för sju år sedan, men som sedan inte gjort någonting.

– Det kan ju vara att man är fullt nöjd med den placeringen man har, den har gått bra och man sitter stilla i båten och det är ju ett långsiktigt sparande och det finns inget egenvärde i att byta fonder,säger Rune Lindohf.

Enligt Rune Lindohf kan inaktivititeten också tyda på ett ointresse eller att man har glömt bort och det är bland annat därför PPM gör det här utskicket för att påminna om att de här pengarna finns och att det är vårt eget ansvar .

Hemsidan hjälper till
Nu vänder sig PPM alltså till alla dessa som en gång gjorde ett val, och hoppas att det valet ändå tyder på något slags intresse. Rune Lindohf säger att han under de här sju åren med PPM har insett folks behov av råd i sina val, och därför slår han ett slag för PPM:s hemsida där man kan göra det som kallas för PPM-lotsen.

– För då får du en bra koll på hur du ligger till, om du ligger i rätt risk i förhållande till hur du själv vill att du ska ligga i risknivå. För det första du ska göra är att ta reda på vilken risknivå du ska ha i ditt sparande, säger Rune Lindohf på PPM.