Statsvetare: Georgier älskar drama

Invånarna i Georgien vill inte ha några fler inbördeskrig. De vill inte se fler våldsamma omvälvningar därför var det rätt av regeringen att stoppa oppositionens långa gatuprotest eftersom den hotade att splittra landet. Det hävdar en georgisk statsvetare.

Alexander Rondeli, statsvetare och chef för Georgiska fonden för strategiska och internationella studier, säger att folket inte vill ha fler inbördeskrig eller byta regim genom gatuprotester. Det går inte att jämföra det som hänt nu med det som hände 2003 när folkets protester avsatte presidenten Edouard Sjevardnadze, förklarar han.

Självständig
Alexander Rondeli är en man med kontakter, som alltid funnits nära makten. Han var politisk rådgivare till Sjevardnadze, men så självständig att han föll i onåd. Han är inte rädd att säga ifrån.

Det gjorde Alexander Rondeli också till president Michail Saakasjvili för åtta månader sedan. Han varnade för ett växande folkligt missnöje. De ekonomiska reformerna var för långsiktiga och tog inte hänsyn till här och nu. Ett missnöje som Rondeli anser att oppositionen skickligt utnyttjade i protesterna. Men deras krav var inte genuina.

– Från början var det klart att de bara ville störta Saakasjvili, de förväntade sig att han skulle ge efter mer och mer och till slut bli en ickeperson, säger han.

– Regeringen gjorde fel som ändrade författningen, men det gjordes redan i december förra året och varför inga protester då, fortsätter han.

Nyhetsblockad
All militär är borta från centrum av Tbilisi, trafiken flyter som vanligt, men fortfarande är det nyhetsblockad och undantagstillståndet ska inte hävas förrän om tolv dagar.

Presidenten måste avgå 45 dagar innan det utlysta valet 5 januari nästa år. Oppositionsledare har jublat och ser det som en seger. Men det är en blandad grupp partier och de kommer få svårt att få fram presidentkandidater, som kan matcha Saakasjvili.

– Det här landets tragedi är att allt överdrivs, georgier älskar drama. Staten var tvungen att agera som den gjorde vårt internationella rykte har skadats, men det var oundvikligt, säger Alexander Rondeli.

Maria Persson Löfgren, Tblisi
maria.persson_lofgren@sr.se