Läkemedelsjätte vill göra upp - men medger inte ansvar

Det amerikanska läkemedelsbolaget Merck vill göra upp med de patienter som drabbats av allvarliga biverkningar när de ätit värktabletten Vioxx. Uppgörelsen kostar Merck 30 miljarder kronor, men företaget medger ändå inte att det har något ansvar för det som hänt.

Tusentals patienter har stämt den amerikanska läkemedelsjätten Merck, sedan det visade sig att värktabletten Vioxx har allvarliga biverkningar, och kan orsaka hjärtproblem och stroke. Patienterna hävdade att Merck vetat om riskerna men struntat i att informera om dem.

Vioxx togs bort från marknaden för tre år sedan.

Sätta punkt
Nu har Merck erbjudit sig sätta punkt för de långdragna rättsprocesserna genom att betala motsvarande 30 miljarder kronor till en fond, som patienterna ska kunna söka ersättning ur. Av de stämningar som hittills avgjorts i domstol har Merck vunnit tolv och förlorat fem.

I Sverige har ett hundratal drabbade sökt ersättning från läkemedelsförsäkringen, och de berörs inte av Mercks uppgörelse.

Björn Beerman på svenska läkemedelsverket tror att uppgörelsen kommer att innebära ett avslut på historien om Vioxx.

– Det kan vara så att de som har starka fall, som ingår i den här gruppen, de kan förlora på uppgörelsen. Men det är många som vinner på det, där det inte finns något samband mellan deras skada och användning av Vioxx, säger Björn Beerman.

Har Merck medgivit något ansvar i samband med det här?

– Det har de inte gjort, säger Björn Beerman.

Elsa Helin
elsa.helin@sr.se