Kvinna avskedades för att hon var gravid

En kvinna i Ängelholm har fått sparken från banken Nordeas lokalkontor i Ängelholm för att hon var gravid.

Kvinnan hade precis börjat ett vikariat på banken men när chefen upptäckte att hon var gravid ringde han upp kvinnan och sade att hon inte var välkommen tillbaka.

Fallet är nu anmält till Jämställdhetsombudsmannen (JämO).

Efter bara en dag på jobbet fick kvinnan ett telefonsamtal från sin chef. Hon hade just påbörjat ett tre månaders vikariat i kundtjänsten på Nordeas kontor i Ängelholm. Hon trivdes bra och upplevde att hon passade för jobbet. Men när hon hade kommit hem ringde chefen och sade att hon inte skulle komma tillbaka mer. Anledningen var att chefen hade upptäckt att kvinnan var gravid och inte skulle kunna jobba kvar på kontoret på en eventuell förlängning av vikariatet.

Chefen ville hellre hitta någon annan direkt istället för att slippa lära upp en ny person efter tre månader. Under samtalet till Lena berättade han också att han tyckte att hon var lämplig för jobbet, bortsett från, alltså, att hon var gravid.

Företaget Nordea beskriver sig självt som en arbetsgivare som ”respekterar varje medarbetare som individ”, som ”sätter människorna i främsta rummet” och som har en ”informell och rak atmosfär” som grunden i sin företagskultur. Och säger också att banken vill vara ”en spegling både av våra kunder och av samhället i stort och står för lika möjligheter för alla, oavsett kön och etnisk tillhörighet.

Och efter att ha tagit del av anmälan säger Nordeas regionledning att banken har begått ett fel. Cheferna ska nu träffa kvinnan och reda ut saken men banken säger redan nu att det här inte är deras policy.