I Valdemarsvik kan man låna en arbetsplats

I många av landets större kommuner erbjuds blivande företagare att få låna en arbetsplats på ett universitet eller högskola för att kunna testa sina idéer.

Samma möjlighet finns numera i Valdemarsvik, men där är det kommunen som står för utlåningen.

Line Woldmo blev arbetslös i våras, men sedan 21 maj är hon VD i sitt eget företag Liva AB:
- Jag fick väldig snabbt och effektivt stöd från Valdemarksviks kommun med att starta, berättar hon.

En trappa upp från Line Woldmos företag finns de så kallade inkubatorplatserna, där den som vill starta eget kan hyra in sig. Näringslivsutvecklare Thomas Ekh på det EU-stödda kontoret Växthus Valdemarsvik visar runt:
- Det är alltså ett skrivbord, en dator och en uppkoppling mot internet, berättar han.

Dessutom finns experter från olika håll i länet tillgängliga vid träffar en gång i månaden och de blivande företagarna kan gå utbildningar av olika slag, även på universitetsnivå.

Började i USA

Thomas Ekh berättar vidare att verksamheten med inkubatorer startade i USA i början av 1980-talet som en arbetsmarknadsåtgärd för arbetslösa. Här i Sverige har det mest varit universitetsvärlden som tagit tag i det här och då riktar sig till mest högteknologiska företag:
- Men jag såg att det här kunde vara ett bra komplement även för en liten kommun som inte har en närhet till vare sig högskola eller universitet, det lilla extra i ett nyföretagarcentrum, säger han.

Thomas Ekh håller nu på att undersöka intresset hos tolv kommuner med färre än 12 000 invånare, både i länet och i regionen utanför, att börja jobba som i Valdemarsvik. Tanken är att bilda ett inkubatorprojekt med EU-stöd utan direkt koppling till någon högskola eller något universitet:
- Lite som en motvikt mot de större kommunerna, säger han, vi måste visa att även vi vill och kan.

Raina Medelius/Marie-Louise Kristensson
Raina Medelius@sr.se