Upptrappat våld i Somalia

Våldet fortsätter att trappas upp i Somalias huvudstad Mogadishu. De senaste dagarnas strider har krävt minst 59 människors liv.

De senaste dagarnas strider i Mogadishu är de värsta på länge. På fredagen talades det om ett fyrtiotal döda, på lördagen påträffades ytterligare döda kroppar runt om i staden.

Ögonvittnen har berättat om hur oskyldiga civila skjutits ihjäl medan de försökt fly, och bland de dödade finns barn.

Etiopisk militär
Den etiopiska militären har kastat handgranater mot områden i stadens södra delar där man misstänker att islamistiska rebeller gömt sig.

Etiopisk militär kom till regeringens undsättning i fjol och besegrade de islamska domstolarnas förbund som då bland annat kontrollerade Mogadishu. Nu upprätthålls striderna av rebeller som allierat sig med de islamska domstolarna och de slåss mot den etiopiska militären och mot 1 800 soldater från Afrikanska unionen.

Attackerna mot civilbefolkningen förvärrar den humanitära krisen i Mogadishu. 850 000 somalier är nu på flykt, enligt FN, och 1,5 miljoner människor är i behov av nödhjälp.

Civilbefolkningen drabbas
Men det är mycket svårt för organisationer att nå fram med hjälpen, bland annat på grund av attacker mot de skepp som kommer med nödhjälp till Somalia. Och attackerna mot befolkningen gör det svårt för dem som behöver medicinsk hjälp att få det.

Organisationen Human Rights Watch skriver i en ny rapport att den växande humanitära krisen i Somalia och de uppenbara övergreppen mot civilbefolkningen har bemötts med skamfull tystnad och brist på agerande från utländska regeringar och internationella institutioner.

Margareta Svensson, Johannesburg margareta.svensson@sr.se