Järv, näbbdjur, skinnsvamp och den ofarliga ozeloten

I Naturmorgon den 10 november sände fältreportern Joacim Lindwall direkt från järvhägnet vid Rovdjurscentret på JärvZoo utanför Järvsö tillsammans med biologerna Glenn Mattsing, Christer Karlsson och Linda Thelin. Och vi fick veta en hel del om järven, detta intressanta och vackra men också kontroversiella rovdjur.  

Du hittar en länk till De fem stora  på Järvsö zoo i vår länksamling!     

Vidare berättade vi att ozeloten inte dräper och äter människor! Ozeloten är ett litet kattdjur som förekommer i P1s pågående följetong Den gamle mannen som läste kärleksromaner - orsaken till att vi tog upp det här med ozelot.

Med amatörmykologen Gunilla Hederås’ hjälp slog vi fast att bland skinnsvamparna finns det ena riktiga lönnmördare! Bl.a. blödskinnet! Det rötar träd och virke och gör så att det ruttnar. Och här hjälper gärna vedstekeln till med spridningen av de här sporerna.

Professor Sven-Axel Bengtsson presenterade näbbdjuret.

Näbbdjuret är en till synes osannolik blandning mellan fågel och däggdjur, som endast finns i östra Australien och på Tasmanien. Näbbdjuret lägger ägg, det har näbb, simhud mellan tårna som vilken and som helst - men det ger di! Det har mjölkkörtlar på bröstet och det är ett däggdjur. Dessutom är näbbdjuret försett med en gifttagg på bakfötterna.

Programledare i lördagens program var Anders Börjeson.