Afhganistan: Talibanattacker fortsätter

I Afghanistan blir talibanrebellerna allt starkare. Attackerna mot de Nato-ledda styrkorna avlöser varandra.

Det senaste dygnet har varit ett av de blodigaste hittills för de amerikanska trupperna som finns i de nordöstra delarna av Afghanistan längs gränsen till Pakistan.

På lördagen gav det amerikanska militärkommandot besked om fredagens attack mot de amerikanska och afghanska regeringsstyrkorna i Nuristanprovinsen, som gränsar till Pakistan.

Noga planlagt
Sex amerikanska soldater och tre afghanska regeringssoldater dödades och totalt 19 skadades vid ett noga planlagt överfall från talibanrebellernas sida.

Situationen börjar bli allt allvarligare för de Nato-ledda ledda trupperna och de afghanska regeringsstyrkorna i de östra delarna av Afghanistan. Med den senaste attacken inräknad så har 101 amerikanska soldater dödats hittills i år.

Pakistanska kopplingar
För USA:s del ökar nu nervositeten med tanke på utvecklingen både i Afghanistan och i Pakistan. Det finns kopplingar med tanke på att talibanerna söker skydd i gränsområdet och att många av talibanerna också kommer från Pakistan.

Så sent som på fredagen uttryckte den amerikanske försvarsministern Robert Gates sin oro över att den pakistanska armén just nu fokuserar mer på att jaga oppositionella demokratianhängare i Pakistan än att jaga terrorister i gränsområdet.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se