Författaren Norman Mailer är död

Den amerikanska författaren Norman Mailer har avlidit. Han blev 84 år.

En litterär legend har gått ur tiden. Norman Mailer var en av USA:s största författare.

Han slog igenom 1948, som 25-åring med romanen ”De nakna och de döda” som handlade om Mailers upplevelser som soldat under andra världskriget, och om vad krig och våld gör med unga människor. Den tegelstenstjocka debutromanen blev en internationell bästsäljare.

Arg på USA
Östkustamerikanen Mailer har ofta jämförts med författare som Hemingway och Faulkner, och gav en kritisk och naken bild av sin samtid och sitt hemland.

Vid en debatt om USA i New York i somras sa Mailer att ”Jag har varit arg på USA i nästan hela mitt liv, men jag är förälskad och gift med det här landet”. Mailer kallade USA:s krigföring i Irak för det värsta kriget någonsin.

Mailer framstod som utmanande och hårdkokt macho. Han ställde till skandaler när han framträdde full i tv och skallade litteraturkritiker, han var gift sex gånger. Det kortaste äktenskapet varade bara en dag.

Prisad författare
Den storsäljande författaren fick det prestigefyllda Pulitzerpriset två gånger, för romanerna Nattens Arméer och Bödelns sång. Han var också en av föregångarna inom ”New Journalism”, den litterära journalistiken och skrev vassa tidningsartiklar med udden riktad mot de politiska makthavarna.

För bara några månader sen kom den roman som blev Mailers sista, den omdebatterade ”The Castle in the Forest”, som handlar om Hitlers barndom. Norman Mailer fortsatte vara produktiv och provokativ in i det sista.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se