Alkotest av piloter kan införas nästa år

Regeringen vill att polisen ska kunna slumpvisa alkotest på piloter, på samma sätt som man gör med bilister. Målet är att höja flygsäkerheten, och enligt Nyheterna i TV 4 kan förslaget bli verklighet redan nästa år.

Alkotester av piloter får idag bara göras om det finns misstanke om att piloten är påverkad. Men enligt regeringens förslag ska tester få göras även utan någon misstanke.

Bakgrunden är incidenter som den i början av september, då en alkoholpåverkad ukrainsk pilot stoppades på Arlanda, innan han skulle flyga ett passagerarflygplan till Teneriffa.

Men Michael Rongve, generalsekreterare för Svensk Pilotförening, säger till TV 4 att förslaget är onödigt och opåkallat.

- För övrigt flyger piloter alltid två ihop och man har koll på varandra. Det är ju det som är idén med att vara två. Det är en onödig kostnad, säger han.

Regeringens förslag ska nu skickas på remiss, och regeringens förhoppning är att slumpvisa alkotester av piloter ska kunna genomföras från och med juli nästa år.

Enligt svenska bestämmelser får en pilot inte ha mer än 0,2 promille alkohol i blodet åtta timmar innan han eller hon inleder sin flygtjänst.