Spanske kungen till Chavez: "Håll käften"

Venezuelas president Hugo Chavez blev på lördagen offentligt åthutad av Spaniens kung Juan Carlos, när det ibero-amerikanska toppmötet avslutades i Santiago i Chile.

Det blev som väntat Venezuelas president Hugo Chavez som spelade huvudrollen när det 17:e toppmötet mellan de spansk- och portugisiskspråkiga länderna i Latinamerika och Europa avslutades på lördagen, i Chiles huvudstad Santiago.

Men den här gången gick det så långt att Spaniens kung Juan Carlos till slut bad honom att hålla käften.

Det var efter att Hugo Chavez gång på gång avbrutit den spanske premiärministern Luis Rodriguez Zapatero som den spanske kungen tappade tålamodet. Hugo Chavez hade i sitt tal kallat den förre spanske premiärministern José Maria Aznar för fascist och rasist, vilket fick Zapatero att reagera häftigt.

”Låt honom tala!”
Chavez avbröt gång på gång Zapatero, vilket till sist fick en ilsken kung Juan Carlos att ropa: ”Men håll så käften och låt honom tala!”

Strax därpå lämnade kungen salen och värdinnan Chiles president Michelle Bachelet manade dom 22 stats- och regeringscheferna att skriva under Santiagomanifestet, som uttrycker en strävan att samordna och förbättra socialpolitiken i Latinamerika.

Ansträngda relationer
Ordväxlingen mellan Zapatero och Chavez, och den spanske kungens utbrott, var extra kryddstarka detaljer i ett möte som även i övrigt speglade att relationerna mellan de latinamerikanska länderna knappast kan beskrivas som idylliska just nu.

Men att debattens vågor går höga är kanske mer ett sundhetstecken än uttryck för kris.

Efter det officiella toppmötets avslutning anslöt sig Hugo Chavez tillsammans med Bolivias Evo Morales, Nicaraguas Daniel Ortega och Cubas vicepresident Carlos Lage, till ett alternativt möte organiserat av chilenska vänsterorganisationer. Det är också en bild av att den debatten förs långt utanför toppmötets eleganta salar.

Världsbild inte alltid sann
Men Hugo Chavez två timmar långa tal på det alternativa mötet kan också ses som en illustration av att den venezuelanske presidenten tenderar att hålla sig med en världsbild som passar hans syften, men som inte alltid är sann.

Inför de 3 000 till 5 000 deltagarna på det alternativa mötet hävdade Chavez gång på gång att Salvador Allende mördades i samband med kuppen 1973.

– Det är lögn att han tog sitt liv, han blev mördad, sa Chavez flera gånger.

Länge accepterat faktum
Men att Salvador Allende tog sitt liv är sen länge accepterat i Chile - både av hans familj och av hans parti. I själva verket är det just beslutet att ta sitt eget liv som uppfattas som det slutgiltiga beviset för Allendes storhet.

Men Hugo Chavez envisas med att Allende blev mördad, som om hans självmord vore uttryck för feghet - ett sätt att läsa verkligheten som kan få besvärliga konsekvenser.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se