Pappor utan barn på Fars dag

För att uppmärksamma att många pappor inte får träffa sina barn på Fars dag samlades organisationen Pappa-Barn i Blekinge i Karlskrona på lördagen.

Nio av tio vårdnadstvister vinns av mamman och medlemmarna menar att mammor och pappor behandlas olika av domstolar och socialtjänst.

- När det blir tvister faller pappan oftast undan på grund av att han är pappa. Myndigheterna har redan från början inställningen att barnet ska bo hos mamman, säger Ulf Sennerlin som är en av länets runt tio medlemmar.

Papporna som träffas i entrén på biblioteket i Karlskrona  börjar genast diskutera sina upplevelser i kampen för att få träffa sina barn.

De berättar om jobbiga tvister och att pappor diskrimineras av båda av domstolar och socialtjänsten. En pappa säger att han hade 45 minuter på sig att bevisa att han kunde få kontakt med sin dotter. Då med mamma och socialsekreterare som publik.

Nittio procent av landets barn har både mamma och pappa som vårdnadshavare men när det blir en vårdnadstvist så vinner mamman nästan alltid. Nio gånger av tio.

Organisationen Pappa-Barn vill att mammor och pappor behandlas lika i vårdnadstvister, att utredningar baseras på fakta och att barn skall ha rätt till båda sina föräldrar.

Ulf Sennerlin har själv varit i tvist om sin dotter och resultatet av den innebär att han får fira Fars dag på egen hand.

- Sambon jobbar och dottern är hos sin mamma. Men det är ju tingsrättsbeslut som reglerar sådant och jag har dottern på hennes fördelsedag nästa vecka, säger Ulf Sennerlin.

Daniel Kjellander
daniel.kjellander@sr.se