Hål i tänderna vanligare hos barn

Det har blivit allt vanligare med hål i tänderna hos små barn. Orsaken är att barn äter mat som innehåller mycket socker, i både i skolan och hemma. Folktandvården i Gällivare och Malmberget har sedan tidigare sett att barnen får allt sämre tänder.

Nu arbetar tandvården med att informera barn, skolpersonal och föräldrar på förskolorna om vikten av att äta hälsosam mat.

Britta Becker Jensen är tandhygienist vid folktandvården i Malmberget och anser att det först och främst är föräldrarnas ansvar.

– Vad handlar vi framför allt? Behöver vi handla hem en massa som inte är bra för hälsan, undrar hon.

 

Britta Becker Jensen lär ut att man kan äta fem mål per dag men inget däremellan och att det ska vara minst tre timmar mellan varje måltid eller då man sätter något i munnen. Hon refererar till Apotekets tidning där det står att drygt 40 procent av svenskarnas matkonstnader går till godis, läsk, chips, glass, fikabröd, öl och vin.

– Vår vision på folktandvården är att förskolebarn ska vara kariesfria. Det är inte barnens fel, det är väldigt viktigt att inte skuldbelägga barnet för det är föräldrarna som har ansvaret, säger Britta Becker Jensen.

Från tandvårdshåll vill man att lördagsgodiset kommer åter eller att godis ska ätas en gång i veckan vid ett tillfälle, för att skydda tänderna från hål.

– När jag frågar barn och föräldrar här på kliniken, då får jag intrycket av att det ofta äts godis och dricks läsk, det är inte bara en gång i veckan, konstaterar hon.

När förväntas ett resultat av det förebyggande arbetet bland förskolebarnen i Gällivare kommun?

– Vi hoppas kunna se ett resultat inom ett par år. Vår vision är att att antalet hål ska reduceras, helst till noll, säger hon.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se