Fängelse och utvisning för brand

Två års fängelse och utvisning ur landet. Det blev straffet för en 26-årig man, som anlade en brand i en lägenhet i Krylbo i somras för att få ut försäkringspengar.

Det var på kvällen den 3 augusti, som polisen fick ett samtal från en anonym man, som uppgav att det brann i en lägenhet i Krylbo.
Strax efter midnatt larmades SOS om branden och någon timme senare ringde samme anonyme mannen och undrade om det brunnit.
Några större skador uppstod aldrig, då räddningstjänsten snabbt kom på plats. Den tekniska undersökningen visade att det funnits fyra olika brandhärdar i lägenheten och spår av bensin.
Den 26-årige man, som bott i lägenhetern men flyttat ut ur den några dagar före branden, misstänktes för mordbrand.
26-åringen har erkänt att han i samråd med en annan person beslutat tända på.
Falu tingsrätt anser det styrkt genom vittnesmål att mannen planerat branden för att få ut försäkringspengar. 150 000 kronor hade han räknat med att få ut, enligt ett vittne.
Även om 26-åringen kanske inte var på plats när branden anlades, så har han enligt rätten ändå varit så aktiv vid planeringen och genomförandet, att han ska dömas för gärningen.
Straffvärdet bedöms vara två och ett halvt års fängelse, men tingsrätten låter påföljden stanna vid två år. Detta då mannen dessutom döms till utvisning ur landet. Han får inte återvända hit på tio år.