Naturbussen vill köra i hela Skåne

Idén med att bussa ut skåningar från stan ut i naturen har blivit populär.

Nu finns det planer på att bygga ut projektet naturbussen som sedan förra året bussat folk och skolklasser från Malmö, Lund, Lomma och Staffanstorp.

–Vi tänker oss att vi får det utvidgat till 2009 med de kommuner som ligger runtomkring men man kan mycket väl tänka sig på sikt att vi utvidgar till hela Skåne, säger Anders Åsberg, projektledare.

Det är nu upp till Region Skåne att bestämma om man ska utreda möjligheten för fler kommuner att vara med i projektet.

På helgerna får alla åka med Naturbussen och på vardagar kör den skolklasser ut i naturen. På projektet har man märkt att det finns intresse från skolor också utanför de kommuner som idag deltar i samarbetet.

– Ryktet sprider sig att man kan boka Naturbussen för att komma ut i naturen. Det är oftast skolor i de kommuner som inte är med som ringer och frågar om de kan boka och då får vi svara att vi inte kan ta emot de kommuner som inte är med, säger Anders Åsberg.

Naturbussen kör idag tre olika turer under höst och vår. Men programmet varierar, och man kan få vad med om allt från att håva i Torups dammar till att besöka en ekologisk lantgård och se hur man brukade jorden på 1600-talet. Sedan starten 2006 har cirka 30 000 personer åkt med bussen.

– Naturen är en jättebra arena, allt eftersom man går sin promenad på 6-8 kilometer lär man känna en massa andra människor som man aldrig någonsin hade träffat om det inte hade varit för detta, säger Naturbussens programläggare Ylva Folkesson.