
Tankerolycka i Svarta havet hotar miljön
Oljeutsläppet från ett av fyra fartyg som förliste i Svarta havet på söndagen kommer få omfattande miljökonsekvenser. Det hävdar två ryska miljöexperter. Ovädret i området fortsätter och risken finns för fler fartygsolyckor.
På söndagseftermiddagen pågick fortfarande sökandet efter besättningsmännen på ett av fartygen.
Ovädret i området förhindrar att olja som redan läckt ut rensas upp, förklarar Oleg Mitvol, chef för statliga ryska miljöskyddet.
Kraftig storm
1 300 ton olja spreds i Kertjssundet mellan Azovska sjön och Svarta havet när oljetankern Volganeft 139 bröts i två delar i kraftig storm.
Fem meter höga vågor och stark vind fick ytterligare tre fartyg i området att sjunka. Två av fartygen fraktade sulfat och ska enligt Mitvol inte utgöra någon risk för miljön.
Känsligt område
Trots att oljeutsläppet inte var enormt sker det i ett känsligt område. Azovska sjön har en egen art färskvattendelfiner som redan hotas av utrotning. Svarta havet är redan hårt förorenat. Det kommer att ta många år att rensa upp oljeutsläppet enligt miljöexperter, även om oljan sjunker till havsbotten.
En del av de ryska experterna tvivlar på om det bara var 1 300 ton som läckte från tankern och inte hela lasten på 4 000 ton. Fartyget byggdes för flodtransporter och var illa rustat för en storm till havs.
Fortfarande på söndagseftermiddagen sökte helikoptrar efter överlevande besättningsmän till ett fjärde skepp i nöd utanför Ukraina. Ovädret försvårade sökandet och det väntas bli ännu hårdare vindar.
Maria Persson Löfgren, Moskva
Maria.persson_lofgren@sr.se