Flera hundra tusen svenska pass på drift

Mängder av svenska EU-pass förfalskas, det rapporterade P1 programmet Kaliber på söndagen. Varje dag dyker det upp såna förfalskningar på olika flygplatser runt om i världen, bland annat i Indien, Dubai och Kuwait.

Men trots att så många svenska pass förfalskas har polisen dålig kontroll på mängden pass i omlopp, säger Staffan Tilling, juridiskt ansvarig för passen på Rikspolisstyrelsen.

– Det är ett stort antal som är på drift. Någon absolut säker siffra kan vi inte lämna.

Har ni någon aning?

– Det är flera hundra tusen pass som är på drift, säger Staffan Tilling.

Det visar sig att runt 200 000 svenska pass är på drift. Alltså pass som fortfarande inte gått ut, och som även om de spärrats i Sverige går att använda i andra länder. Passens ursprungliga ägare har begärt ut nya pass. I Göteborg finns en man som fått ut 12 pass på sex månader. Bara i år så har 37 315 pass försvunnit.

Att det är många här i Sverige som säljer eller ger bort sina pass till flyktingar för att underlätta deras resa det vittnar många irakflyktingar om. En man berättar motvilligt att han själv gett bort sitt pass.

– Det hände en gång att jag sålde mitt pass.

Här i Sverige?

– Pengarna som jag fick av smugglarna skickade jag till familjen för att de skulle försörja sig i Irak, berättar mannen via tolk.

En del av passen används för att göra förfalskningar. De falska passen görs på riktiga passunderlag av ett pass som antingen stulits, sålts eller getts bort. Sedan har förstasidan på passet förändrats. Något som skall vara omöjligt, men som görs idag. Det berättar Kerstin Högback som är passexpert på Rikskriminalpolisen.

– Det här är äkta pass som är utfärdat till en svensk medborgare som sedan förfalskas. Det är personsidan som förfalskas på ett mycket bra sätt. Vi har i princip bara irakier som använt sig av de här bra förfalskade svenska passen.

Nuri Kino, P1 Kaliber
n.kino@journalist.com

Marie-Jeanette Löfgren, P1 Kaliber
marie-jeanette.lofgren@sr.se