Försvunna amerikanska vapen sålda i Irak

Mängder av amerikanska vapen har försvunnit under kriget i Irak. Nu visar förhör med amerikanska militärer hur det gick till när tusentals vapen hamnade på avvägar.

En irakisk affärsman pekas ut som ansvarig för att ha sålt tusentals amerikanska vapen på svarta marknaden i Bagdad och han gjorde det med amerikansk militärs tysta medgivande, hävdar flera personer som förhörts i samband med utredningen

Det är New York Times som har tagit del av förhör med militärer och ansvariga för vapentransporter, förhören ingår i den utredning som försvarsdepartementet Pentagon gör efter att revisorer tidigare upptäckte att amerikanska vapentransporter i Irak läckte som såll.

Försvann med militärens goda minne
Under 2004 och 2005 försvann sammanlagt 190 000 amerikanska vapen spårlöst i Irak, det handlar framförallt om pistoler och automatgevär, och nu visar utredningen att det i många fall kan ha skett med militärens goda minne.

Den irakiske affärsmannen, som är en av dom som anklagas, hade under 2004 anlitats av Pentagon för att basa över ett vapenlager i Bagdad, där amerikanska vapen skulle fördelas till irakiska säkerhetsstyrkor.

En amerikansk sergeant beskriver i förhören hur affärsmannen samtidigt sålde stora delar av vapenlagret vid sidan av, hela lastbilsflak fulla med vapen såldes till vem som helst som hade kontanter, säger sergeanten, och de amerikanska överordnade gjorde inget för att stoppa affärerna.

Kan ha använts mot USA:s militär
De amerikanska vapnen ska ha sålts till bland annat sydafrikanska säkerhetsbolag och till irakiska milisgrupper. Det finns farhågor om att vapnen sen kan ha använts mot amerikansk militär, men hittills har utredningen inte hittat bevis för några såna fall, skriver New York Times.

Några amerikanska militärer säger i förhören att de insåg att vapen hamnade på villovägar, men vi kunde inte följa alla byråkratiska regler, vi var i en krigszon och var tvungna att agera kortsiktigt, säger de. Någon långsiktig plan fanns inte, säger en militär i förhören.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se