Svårt för vårdpersonal att få jobb trots tal om stora pensionavgångar

Det har länge talats om den kommande bristen på vrådpersonal på grund av stora pensionsavgångar framöver.

Ändå är det inte lätt att få jobb inom vården. 23-åriga undersköterskan Frida Svensson i Norrköping har sökt landstingsjobb i tre år, utan resultat.

- Jag börjar tappa mina kunskaper som jag fick på gymnasiet. Just det här med riktig sjukvård, alltså landstingssjukvård så det är jättetråkigt, säger Frida Svensson.

Hon läste omvårdnadsprogrammet på gymnasiet och för många av hennes klasskamrater har det gått lika dåligt med jobbsökandet.

- De jag träffat har faktiskt skolat om sig till annat och jag börjar väl tänka i samma banor.

Frida Svensson har ett vikariat på ett kommunalt äldreboende men vill helst av allt få jobb hos landstinget. Men idag finns det inga lediga undersköterskejobb utannonserade på landstinget i Östergötland.

”Det är frustrerande”
Det stora, väl omtalade, behovet kommer inte förrän 2011 för undersköterskornas del. Men det är inte säkert att de undersköterskor som går i pension framöver kommer att ersättas med nya.

- Det är inte alltid så att man kan säga vad för yrkesinriktning som kommer att behövas framåt 2011-2012, säger Mats Uddin, personalsamordnare på landstinget.

Landstinet satsar nu på att utveckla nya utbildnignar ihop med kommunerna i ett så kallat vård- och omsorgscollege. Det här tycker 23-åriga Frida Svensson rimmar illa med verkligheten.

- Jag tycker att det är frustrerande. De hade kunnat ta vara på oss är färdiga undersköterskor men nu ska de påbörja ett nytt projekt.

Sjukvård i hemmet
Mats Uddin tycker inte att Frida Svensson, och de som med henne vill ha jobb inom landstinget helst av allt, ska ge upp.

- Med den åldrande befolkning vi har kommer mer avancerad sjukvård ske i hemmet. Jag tror att det finns alla möjligheter att få jobb inte bara inom landstinget utan även på den kommunala sidan. Så, håll ut.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se