Färre mediciner ska få äldre i Lidköping att må bättre

Äldre människor får ofta onödigt mycket mediciner - och de kan må bättre om mediciner plockas bort. Äldreboendet Guldvingen i Lidköping är med i ett statligt projekt där personalen tillsammans med läkare och apotekare grundligt går igenom de mediciner som de äldre äter.

Allt fler blir allt äldre och med åldern kommer krämporna. Och när medicinförskrivningen ökar i Sverige så ökar också risken för så kallade läkemedelsrelaterade problem - alltså besvär som uppstår just på grund av de olika mediciner patienten tar.

Men tack vare en grundlig läkemedelsgenomgång för varje patient där både personal på äldreboendet Guldvingen, läkare på Guldvingens vårdcentral och Apoteket medverkar, så kan medicineringen ses över och ändras om det behövs, säger sjuksköterskan Rose-Marie Johansson. Höjd livskvalitet för de äldre patienterna är vad man eftersträvar.

- -De är piggare, äter bättre och dagen fungerar på ett annat sätt, säger Rose-Marie Johansson.

Enligt Anette Persson, som är medicinskt ansvarig sköterska, kostar genomgången drygt en tusenlapp per patient varje gång plus personalkostnader. men det tycker hon det är värt.

- Det tror jag att vi vinner i förlängningen mycket, mycket mer på. Pengar vill jag inte prata om för det betyder ingenting, säger hon.