Scenarbetare på Broadway strejkar

Scenarbetarna på Broadways teatrar i New York har gått ut i strejk. Över 20 av de mest kända musikalscenerna på den berömda teatergatan står nu därför öde just. De strejkande kräver högre löner och bättre arbetsvillkor, men tusentals musikalsugna turister och New Yorks borgmästare hoppas på en kort konflikt.

– Jag blev jättebesviken, vi har inte varit i New York innan och kommer nog inte hit igen, och vi köpte biljetter på nätet i augusti, säger Tina Babetta, turist från Cleveland, Michigan, där hon trängs i biljettkön till en av de få broadwaymusikaler som inte berörs av strejken.

Stängda dörrar
Hon och hennes man, som kommit till New York som så många andra turister, för att stanna över en helg och se en musikal som höjdpunkt, hade biljetter till musikalen Wicked, men när de kom till teatern igår kväll möttes de av strejkskyltarna och stängda dörrar och nu hade de väldigt långt fram till biljettkassorna till en annan musikal.

– Vi har stor sympati med de som strejkar säger en annan turist i biljettkön, Bunny Kollom på tillfälligt besök från Austin i Texas.

Strejken bröt ut lördags sen förhandlingarna mellan de bolag som producerar föreställningarna på Broadwayteatrarna och fackförbundet som organiserar scenarbetarna brutit samman. Konflikten handlar om lönenivåer och arbetstidsregler.

Svåra konsekvenser
Scenarbetarna delar ut informationsmaterial om strejken som nu engagerar även stadens Borgmästare Michael Bloomberg som erbjuder medling. Myllret runt Times Square är visserligen fortfarande intensivt trots strejken denna kväll, men en långvarig konflikt kan få svåra konsekvenser för New Yorks turism och för till exempel restaurangägare runt teatrarna.

Sju miljoner per dag i förlorade turistinkomster räknar staden med att den förra strejken på Broadwayteatrarna 2003 kostade och i år är summan troligen mycket högre. Så scenchefen för musikalen Lejonkungen, Ron Wallika hoppas som tusentals turister på en snabb lösning av konflikten.

Daniel Alling New York
daniel.alling@se.se