Brist på it-personal

För första gången på flera år har it-branschen stor brist på  personal. Den nya konjunkturbarometern för Norrlandslänen visar att nio av tio it-företag har brist på kunnig personal. Datakonsulter behövs i många företag i högkonjunkturen eftersom det är nu stora investeringar görs.

Samtidigt som företag ropar efter dataexperter, kommer första stora pensionsavgångarna inom branschen. Och ganska få kommer från universiteten i den gamla it-bubblans spår.

På Tieto Enator, ett företag som arbetar med informations- och kommunikationsteknologi säger direktör Thomas Brännström, Luleå:

– Företagen har gott om pengar, väljer att investera . Och just it-system är ett förhållandevis effektivt sätt att öka effektiviteten i företagen. Alltså investerar man där.

– Branschen hade en kraftig nedgång i början på 2000-talet, då den så kallade it-bubblan sprack och få ville utbilda sig till it-ingenjörer.

– Det syns nu i en fördröjning att betydligt färre examineras med den här typen av kunskap. Det är få sökande på varje jobb, säger Thomas Brännström, som också är ordförande i föreningen Internetbay.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se